Manchester City - Manchester United 1:0 v 36. kole, City lídrom

01.05.2012 Celý región

Manchester 30. apríla (TASR) - V šlágri jari anglickej futbalovej Premier League zvíťazili v pondelok hráči Manchestru City nad mestským rivalom Manchestrom United 1:0. V dueli 36. kola poslal domácich na ich vypredanom Etihad Stadium do vedenia v 45. minúte Vincent Kompany hlavou po rohovom kope, v druhom dejstve "červení diabli" nenašli odpoveď a stratili na úkor rivala vedenie v súťaži.

Zverenci talianskeho trénera Roberta Manciniho sa dve kolá pred koncom anglickej ligy bodovo vyrovnali (83) mužstvu Škóta Alexa Fergusona a vďaka lepšiemu skóre ho preskočili na prvom mieste. V zostávajúcich kolách tak majú všetko vo svojich rukách a môžu získať ich prvý titul za posledných 44 rokov. Po skvelom vstupe do sezóny, keď vyhrali 13 z 15 duelov, im však došiel dych a zdalo sa, že United ich v pohode prekonajú. V pondelok hosťom na získanie veľkej psychickej výhody stačila aj remíza, teraz sú však karty opäť rozdané rovnako. City ešte hrajú v nedeľu na pôde Newcastle United a potom doma s Queens Park Rangers, "červení diabli" v nedeľu hostia Swansea City a ročník ukončia na trávniku Sunderlandu.

Mancini nechal v 162. manchesterskom derby na lavičke náhradníkov Taliana Maria Balotelliho a v ofenzíve City dostali prednosť argentínski útočníci Sergio Agüero a Carlos Tévez. Dlhoročný šéf lavičky klubu z Old Trafford nasadil mladých obrancov Crisa Smallinga a Phila Jonesa aj skúsených veteránov Paula Scholesa a Ryana Giggsa. V prvom polčase sa hral bojovný futbal s jasnou snahou neurobiť zbytočnú chybu. Domáci boli aktívnejší, príležitosti Agüera sa ale neujali. Skóre tak otvoril až v 45. minúte Kompany, ktorý prudkou hlavičkou dostal loptu za chrbát brankára hostí Davida de Geu. Toho odblokoval Tevéz a Smalling sa nechal predskočiť Kompanym. V druhom polčase malo City zápas pevne v rukách, hostia pôsobili bezmocne a zaslúžene domáci triumfovali.

sumár - 36. kolo:

Manchester City - Manchester United 1:0 (1:0)

Gól: 45.+1 Kompany, 47.259 divákov.
 

Vyberte región